085-1306825 - direct hulp na overlijden

10 tips voor een groene & duurzame eco uitvaart

Een duurzame uitvaart: voor jezelf en het milieu

 

Een duurzame uitvaart past bij je als je geeft om het milieu en je altijd al hebt bezig gehouden met producten en materialen die relatief lang meegaan.

Als dit een passie van je is, is het geweldig om dit door te voeren in jouw afscheid. Niet alleen draag je een steentje bij aan de natuur, ook druk je met dit stijltje jouw eigen stempel op je crematie of begrafenis. En dat maakt jouw afscheid nou net anders dan al die anderen.

CO2 uitstoot gemiddeld 1056 gram per uitvaart

10 tips

Uitvaartkist

Een houten kist is geen wettelijk voorschrift, een kartonnen uitvaartkist of draagbaar van karton of andere materialen mag ook als die LVC is goedgekeurd voor crematie.

In de kist

ook met de keuze wat u de overledene meegeeft in de kist heeft u invloed op de natuur. Kleding van de overledene gemaakt van natuurlijke producten zoals wol, linnen of hennep is een duurzame keuze. Sieraden en brillen kunnen bij de opbaring door de overledene gedragen worden, maar kunt u beter niet mee de kist in geven. Sieraden zijn een prachtig aandenken en kunnen omgevormd worden tot nieuwe sieraden. Een bril kunt u doneren, want is vaak geschikt voor hergebruik.

Lijkwade

De wet stelt dat het lichaam moet zijn toegedekt op het moment van begraven of cremeren. Het gebruik van een lijkwade i.p.v. een kist is gewoon toegestaan. Kies in dat geval wel voor natuurlijke materialen als katoen, linnen, bamboe, hennep of zijde. Hergebruik eventueel materiaal uit de kledingkast van de overledene en maak daar een grote quilt van om iemand mee toe te stoppen

Naakt!

Wil je er om het milieu te sparen nog een schepje bovenop doen? Ga dan naakt in de kist!

Carpoolen

Vraag belangstellenden die met de auto komen om een paar anderen mee te nemen. De milieubelasting van een totale uitvaart komt voor de helft voor rekening van het transport van alle belangstellenden naar begraafplaats of crematorium!

Bloemen

Nodig mensen uit om 1 losse bloem mee te nemen naar de afscheidsbijeenkomst in plaats van een heel bloemstuk. Soms is minder meer!

Alternatief vervoer

Wist u dat er sinds kort een volledig elektrische Tesla rouwwagen beschikbaar is? Is de begraafplaats of het crematorium echter op loop- of fietsafstand overweeg dan het gebruik van een loopkoets of fietskar als vervoersmiddel voor de kist.

Catering

Bij de meeste begraafplaatsen en crematoria kun je voor bij de condoleance bestellen wat je wilt. Denk dan bijvoorbeeld aan biologische streek- en fair-trade producten.

Natuurbegraven

Kies bij begraven eventueel voor een natuurbegraafplaats, met of zelfs zonder grafmonument. Er zijn inmiddels meerdere natuurbegraafplaatsen in Nederland maar niet altijd om de hoek.

Plant een boom

Deze wist u al: plant een boom. Ter herinnering aan de overledene én voor een schonere lucht. Voor €12,50 compenseer je 1000 gram CO2, dus ongeveer de gehele uitvaart. Check TreesForAll

 

Op zoek naar nog meer tips? Check ook GreenLeave.nu

Meer informatie? Laat ons uw vraag weten!

8 + 6 =